Menu

Direct reserveren bel: (0222) 311 433

Bel

Texel telt zeven gezellige dorpen met allemaal een eigen karakter. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 


De Cocksdorp
In het noorden vind je Texels jongste dorp: De Cocksdorp. ‘Achter de ruge diek’, noemen de Texelaars het ook wel. Er zijn een aantal leuke winkels, restaurants en terrasjes. 's Zomers is er op de donderdag een toeristenmarkt. Vanuit het dorp is het maar tien minuten fietsen naar de vuurtoren.

Den Burg

Dit is het grootste dorp van Texel en heeft zo'n 7000 inwoners, ongeveer de helft van het eiland. Door de centrale ligging kun je niet om dit dorp heen tijdens je Texelbezoek. Winkels, cafés, terrasjes, supermarkten, veel restaurants en een bioscoop, Den Burg heeft het allemaal. Je kunt er ook de Oudheidkamer bezoeken, een leuk museum in het centrum. Op maandagochtend is er een weekmarkt en in het hoogseizoen op de woensdagen een themamarkt.

De Koog

De Koog is dé badplaats van Texel. Het ligt direct langs het Noordzeestrand en staat bekend om de gezelligheid en het vertier. Vanuit het dorp loop je zo het strand op, waar je heerlijk kunt wandelen, zonnen, watersporten, eten & drinken en natuurlijk zwemmen. Daarnaast zit je in De Koog vlakbij bossen en een aantal prachtige natuurgebieden, waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. In de Dorpsstraat kun je uitgebreid winkelen en er is een groot aanbod aan restaurants. Ook kun je goed uitgaan in De Koog. In juli en augustus is er op dinsdag braderie en het hele jaar is er iedere zondag koopzondag!

De Waal

Het kleinste dorp van Texel is De Waal. Het is hier heerlijk rustig, een beetje zoals het vroeger was. Dat maakt De Waal zeker een bezoekje waard, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht. Met mooi weer zit je heerlijk in de tuin van hotel Rebecca. De Waal is eveneens het dorp van de sommeltjes: kleine mannetjes die er ooit bij maanlicht zouden hebben gedanst op een grafheuvel. In museum Waelstee vind je onder andere een tentoonstelling van het agrarische leven op Texel van honderd jaar geleden.

Den Hoorn

Het zuidelijkste dorp van Texel is het pittoreske Den Hoorn. Aan de rand van het dorp ligt het beroemde witte kerkje, misschien wel het meest fotogenieke kerkje van Nederland. Ook de loodshuisjes op de Herenstraat en Klif zijn erg bekend. Daar woonden vroeger loodsen, die de schepen van onder andere de VOC door het gevaarlijke Marsdiep naar de haven van Oudeschild loodsten. Vanaf het pleintje bij de Spar beginnen een aantal mooie wandelroutes door de omgeving. In juli en augustus zijn er Hoornder Donderdagen, met onder meer een stoepenmarkt.

Oosterend

Aan de Waddenkant ligt het pittoreske dorpje Oosterend. Het is niet heel toeristisch, maar zeker de moeite waard om een keer te gaan kijken. Van alle dorpen op Texel is Oosterend namelijk wel het meest authentiek. Er zijn een aantal cafés en restaurants, dat maakt het wederom een mooie stop tijdens een fietstocht langs de dijk. Een rondje rond de kerk brengt je echt even terug in de tijd. 


Oudeschild

De thuishaven van de Texelse vissersvloot: de gezellige havenplaats Oudeschild. Ook de robben- en garnalentochten over de Waddenzee vertrekken hier vandaan. Voor veel toeristen is Oudeschild een vaste prik in het programma. Even een 'vissie halen' en sfeer proeven op de haven. In Oudeschild vind je ook het museum Kaap Skil, waar je meer leert over de belangrijke geschiedenis van het dorp. Iets buiten het dorp aan de noordkand ligt de jachthaven.